7maslina-net_logo Po prvi puta u hrvatskoj povijesti maslinarstva odabrana kolekcija ekstra djevičanskih maslinovih ulja ulazi u Državni arhiv. Takvu čast 18 maslinara zaslužilo je upravo činjenicom da su pobijedili na jednoj od manifestacija koje su se u 2009. godini održavale od Konavala pa do Istre, te ih je to dodatno kvalificiralo na završnu manifestaciju „Ultra ekstra“ gdje će u međusobnom sučeljavanju biti proglašen državni prvak, najbolji od najboljih koji će dobiti titulu „Šampion svih šampiona“ za 2009. godinu. Osim laskave titule pobjednika svojevrsne maslinarske Champions League i ulaska u maslinarsku Kuću slavnih laureat će umjesto odličja odnijeti u svoj podrum vrijedni inox tank za maslinovo ulje frime Letina.

U organizaciji internetskog portala 7maslina.net a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede već drugu godinu za redom održava se najznačajnija maslinarska manifestacija u Zagrebu kojoj cilj nije kompetitivnost i potraga za najboljim hrvatskim maslinovim uljem već promocija i revija svih pobjednika sa ovogodišnjih manifestacija. U subotu. 5. prosinca 2009. godine u Državnom arhivu na jednom mjestu moći će se dobiti pregled i uvid u sve ono što su možda propustili ne odlazeći u Mline, Split, Zadar, Krk, Vodnjan, Krasicu…

Specifičnost ovogodišnje manifestacije je da će 18 veličanstvenih uz svoja ulja iz prošologodišnje berbe s kojima su osvijili pobjednička postolja donijeti i svoja ovogodišnja prva mlada ulja koja se upravo prerađuju u ovom trenutku. Dakle, svaki maslinar će na izložbi pojaviti s nagrađenim uljem iz 2008. godine i s prvim mladim uljem iz 2009. Građani će tako moći kušati dva tipa maslinovih ulja i u direktnom razgovoru s prozivođačima doznati tajne kako se dolazi do pobjedničkog postolja.

Uz šampionska ulja i ostale delicije (pobjednička vina, sireve, pršute…), posjetioci će moći od 12 do 19 sati kušati i Šibiba ulja proizvedena ove godine.