IMG_8248

U organizaciji Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije, u Zadru se 5. i 6. ožujka održala dvanaesta po redu manifestacija Dani masline.

U sklopu manifestacije, između ostalih aktivnosti, odvijalo se i stručno ocjenjivanje ulja. Ocjenjivači su bili iz  Udruge senzorskih analitičara Olea gdje su komisije morale ocjeniti 331 uzorak. Zanimljiva je struktura uzoraka:  66%, sa zadarskog područja, 12% iz Istre, 11% iz šibenskog kraja te iz Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Splitsko-dalmatinske županije, Zagreba, Siska i iz Slovenije. Uz njihovu organoleptičku, sva ulja su prošla i kemijsku analizu u laboratoriju Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića. Sudionici su dobili rezultate kemijske analize i grafički diagram organoleptičke analize, vrijedni podaci koji mogu koristiti proizvođačima.

Šibiba ulje dobilo je dvije zlatne medalje (Pini i Classic) uz osvojeno četvrto i peto mjesto. Šampion izložbe je poznati vodnjanski maslinar Livio Belci.

Sibiba_Dani_masline_Zadar2010_medalje_1200 Sibiba_Dani_masline_Zadar2010_diploma_1200 Sibiba_Dani_masline_Zadar2010_classic_diagram_1200 Sibiba_Dani_masline_Zadar2010_pini_diagram_1200